Tips & Tricks

Bij een Kamado wordt de warmte goed vastgehouden door het keramiek. Dit geeft de mogelijkheid om ook op een lagere temperatuur eten door te garen. Bij een open barbecue is de temperatuur niet te regelen en heb je deze optie niet.

Alle Kamado's van YAKINIKU® hebben een luxe zwarte uitvoering en zijn vervaardigd met de beste materialen. Door een combinatie van extra dik keramiek en cordieriet kan jouw Kamado alle weersomstandigheden aan. Het gebruik van type 304 roestvrij staal zorgt voor de verdere hittebestendige afwerking. De LARGE en XLARGE uitvoering wordt standaard voorzien van een aspan en kolenmand, zo kun je as en houtskool eenvoudig verwijderen. Daarnaast biedt YAKINIKU® een woodchipper, waardoor je jouw gerechten met wood chips van extra smaak voorziet zonder dat je hitte verliest. Met een Kamado van YAKINIKU® haal je niet alleen een hoogwaardig product in huis, maar voorzie je jouw tuin of (buiten)keuken ook van een luxe uitstraling.

Het eerste verschil is natuurlijk dat er bij een gasbarbecue geen houtskool wordt gebruikt. Veel mensen hebben een eigen voorkeur wat betreft smaak. Een gasbarbecue is heel gemakkelijk in gebruik en een Kamado vergt iets meer kennis en vaardigheden. Met een Kamado kunnen wel hogere temperaturen behaald worden en kan de temperatuur beter afgesteld worden.

Groenten kun je natuurlijk direct bereiden, door deze op je rooster te leggen boven het vuur. Daarnaast is het ook heerlijk om bepaalde groenten zoals bijvoorbeeld een pompoen of aubergine direct op je kolen te leggen.

Vul de houtskoolmand tot maximaal aan de rand. Ben je klaar met gebruik? Sluit dan beide ventilatieschuiven, waardoor het houtskool automatisch dooft. Nadat de houtskool is gedoofd kun je deze opnieuw aansteken. Gebruik altijd kwalitieve en 100% natuurlijke houtskool, zoals de BBQ Flavour Marabu houtskool. Deze is duurzaam en geeft weinig as. Ook valt deze houtskool niet uit elkaar, waardoor je deze kunt hergebruiken.

Op de Kamado kun je ervoor kiezen om bepaalde gerechten, zoals bijvoorbeeld groenten, direct bovenop je kolen te plaatsen voor een echte directe bereiding. Daarnaast kun je natuurlijk ook indirect bereiden door een rooster boven je kolen te plaatsen. Met behulp van de multilevel lift kun je de afstand tussen je kolen en het ingrediënt zelf bepalen. Naast deze mogelijkheden kun je uiteraard ook indirect bereiden, zoals bijvoorbeeld bij een pizza of nacho's. Hiervoor gebruik je de multilevel lift in combinatie met een hitteschild. Door gebruik te maken van een hitteschild creëer je als het ware een oven. De hitte van de kolen gaat dan niet direct van onder naar boven, maar circuleert juist gelijkmatig langs de zijkanten van het hitteschild naar boven, door de ronde koepel.

Het grootste verschil is natuurlijk de temperatuur. Maar een ander verschil is dat je bij koud roken een extra diepe rooksmaak krijgt. Ook kun je een stuk koud gerookte zalm, kaas of ham extra lang bewaren.

Steek je Kamado aan met 3 of meerdere aanmaakblokjes, zodat je meerdere gloeiende kernen krijgt. Plaats het standaardrooster in je Kamado en zet beide ventilatieschuiven maximaal open en sluit het deksel. Laat de temperatuur oplopen tot 250-370 °C. Heb je de juiste temperatuur bereikt? Schuif beide ventilatieschuiven dan half dicht.
Tip: gebruik de multilevel lift samen met de halve maan roosters, op deze manier kun je je ingrediënt hoger of lager leggen naar wens.

Low & slow garen betekent dat je gaart op een lage temperatuur. Dit doe je door de Kamado aan te steken met slechtss één aanmaakblokje, waardoor je een gloeiende kern krijgt. Zet beide ventilatieschuiven half open tot de Kamado 100 °C heeft bereikt en plaats dan de multilevel lift met het hitteschild. Laat je Kamado opnieuw tot 100 °C komen en verklein dan de openingen van de ventilatieschuiven tot 1-2 cm. Voeg jouw favoriete BBQ Flavour rookhout toe met behulp van de woodchipper en leg je vlees op het rooster. Sluit het deksel van je YAKINIKU® Kamado totdat het vlees de juiste kerntemperatuur heeft bereikt.